zondag 21 juni 2009

Huis Bingerden














Voor de 13e keer werden dit jaar op 19, 20 en 21 juni de Kwekerijdagen gehouden bij huis Bingerden, een landgoed bij Angerlo in de buurt van Doesburg. Huis Bingerden wordt omringd door prachtige historische tuinen. Jaarlijks komen hier kwekers uit binnen en buitenland komen samen met bijzondere collecties. Het was voor mij de eerste keer dat ik hier een bezoek heb gebracht. Ik heb mijn ogen uitgekeken:
Bingerden gaat echt over planten en planten en planten, het ECHTE tuinieren.
Helaas, mijn fototoestel niet meegenomen, de eerste twee foto's heb ik "gegoogled".
Ook Wouter van Driel, kweker van bijzondere varensoorten, was present. Hij had duidelijk zijn best gedaan om zijn stand een aantrekkelijke uiterlijk te geven. Combinaties van diverse varensoorten, afwisselend in blad en hoogte kleur en vorm, was voor mij en andere bezoekers duidelijk een lust voor het oog.
En dan staan daar zomaar weer een paar soorten tussen om aan mijn collectie toe te voegen en even een praatje.



De nieuwe aanwinst heb ik, thuis aangekomen, wél op de foto kunnen zetten.
van links naar rechts: Dryopteris dickinsii, een nieuwe Polystichum soort afkomstig uit Yunnan,
Dryopteris aff. crispa congesta "grandiceps" en Asplenium scolopendrium "Marginata".
Volgend jaar zien ze mij op de Kwekerijdagen van Bingerden terug!

dinsdag 2 juni 2009

Licht en ruimte

In de wintermaanden komt er in het bos meer dan voldoende licht. Het blad van de loofbomen doet dan dienst als winterdek en mulchlaag. Had ik tijdens de wintermaanden al flink wat houtsnoei en enkele bomen weggezaagd, nu blijkt al, het is begin mei (de bomen zijn net uitgelopen), dat nog meer ruimte en licht gewenst is opdat de varens het nog beter zullen gaan doen.
Met weinig effectieve tijd voor de boeg besluit ik alvast twee halfhoge sparren weg te zagen. Eén van de twee valt de verkeerde kant op, wat heet....boswachter, de volgende keer wat beter rekenen, en valt met volle kracht op de omheining tussen bos en aangrenzend weiland. Na het wegzagen van takken blijkt de schade gelukkig mee te vallen. Met weinig moeite kan het geknapte prikkeldraad weer aan elkaar worden gezet.
De afgezaagde takken verdwijnen in de houtwal en de stukken stam leg ik voorlopig even aan de kant. De komende periode zal ik er eens over na gaan denken of deze stammen tot traptreden worden opgewaardeerd of op een andere manier van nut kunnen zijn.