maandag 28 februari 2011

Van boomstam tot traptrede

"trap" naar het bovenste deel van het varenbos
Om de klim naar het bovenste gedeelte van het varenbos wat gemakkelijker te maken heb ik in de overgebleven stammen van de 2 in 2000 omgewaaide dennenbomen een doorgang gezaagd. Vanuit het "hoofdpad" heb ik een zijpad omhoog gemaakt. Met boomstammetjes maakte ik daar een aantal traptreden.

De doorgang is een feit
Aanzicht vanaf het 'hoofdpad'
Een aantal jonge tongvarens  vonden een passender plek

Winterse paddestoelen in het varenbos

Elfenbankje met jonge Polystichum species

In het varenbos beginnen zo langzamerhand steeds meer paddestoelensoorten zich thuis te voelen. Hierboven staan een aantal soorten die in deze winterse perioden zich van hun mooie kant laten zien. Daarnaast is het leuk om te merken dat er varensoorten staan die zich natuurlijk aan het vermeerderen zijn.
Gele trilzwam (Tremella mesenterica)
Elfenbankje (Trametes hirsuta)

Platte tonderzwam (Ganoderma applanatum)

zondag 27 februari 2011

Nieuwe aanplant varengezellen


Kruiwagen vol met nieuwe aanplant
De eerste kruiwagen vol met nieuwe aanplant staat klaar aan de rand van het varenbos. Het is altijd leuk om naast  varens ook oog te blijven houden voor de combinatie van varens met andere planten. Voor de schaduw, halfschaduw zijn de mogelijkheden vergeleken met een zonborder beperkt, maar als je goed om je heen kijkt zijn er zeker meerdere plantensoorten die de moeite van het uitproberen waard zijn.

Overzicht van een deel van het  varenbos februari 2011
De afgelopen weken heb ik in de winteruitverkoop bij diverse tuincentra wel weer wat leuks, niet al te duur,  kunnen vinden. Euyonimus, Heuchera, Liriope, Cornus canadiense en nog wat Cyclamen. Daarnaast nog wat  "verwaarloosde" varens. Het blijft  een uitdaging om  passende plek te vinden of te maken.