dinsdag 31 mei 2011

Varen met cactus

Notocactus en varen in de vensterbank 
Vorig jaar deed ik in mijn blog melding van de Notocactus waarbij in de bloempot zich een varen ontwikkelde. Ik heb het varentje toen heel voorzichtig uit de potkluit losgemaakt en een eigen "bloempot"gegeven. De eerste weken ontwikelde het varentje zich goed en plotseling binnen 24 uur was de varen afgesorven/verdwenen. Ik heb het nog wat weken bewaard in afwachting of er zich nog wat leven zou ontwikkelen. Tevergeefs, na flink wat weken heb ik de conclusie getrokken dat de varen gewoon dood was gegaan en heb ik het geheel "afgevoerd".
Detailopname van de varenveren

En nu ruim een jaar na dato blijkt de geschiedenis zich te herhalen. Opnieuw bij dezelfde Notocactus en in de zelfde pot heeft zich weer een varentje ontwikkeld. Dit keer zal ik het varentje laten waar het zich blijkbaar prettig voelt. Het intrigeert me wel hoe dit "kamerplantennatuurverschijnsel" , mooi woord voor de scrabble enthousiasten onder ons, mogelijk is. 

Op de achtergrond nog wat Victoriaans aardewerk met varenmotief
Zijn er lezers/volgers onder u die wellicht weten om  welke varensoort het kan gaan, ik stel het zeer op prijs als wilt reageren.

zondag 29 mei 2011

Polystichum set. "Nantes" (Cristatum?)

Polystichum set. "Nantes"
Al heel wat jaren staat bij mij in de tuin en in het varenbos een aantal exemplaren van Polystichum setiferum "Nantes". Het is een prachtige robuuste Polystichumsoort die opvalt vanwege de afgeronde uiteinden op de pinnae en zijn matgroene kleur.
De afgelopen week is me pas opgevallen dat het exemplaar dat in de tuin zich als cristaatvorm heeft ontwikkeld of aan het ontwikkelen is. Volgend jaar zal de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid pas duidelijk worden, namelijk  of er sprake is van een toevalstreffer (alleen dit jaar door bepaalde onduidelijke omstandigheden) of dat de varen nu pas is uitgegroeid om zijn volledige pracht te tonen.
Ik moet zeggen zover is het voor mij een complete verrassing.
Uitgelopen broedbollen van Polystichum set. "Nantes"
Het afgelopen jaar had ik wat veren afgelegd en er was nog geen sprake van cristaatvorm. Een aantal broedbollen zijn uitgelopen en heb ik van de moederplant afgehaald in dit voorjaar en in de volle grond geplant. Ook deze uit broedbollen vergkregen planten beginnen op de jonge veren cristaatvorm te ontwikkelen.
cristaatvorm op jonge Polystichum set. "Nantes"
Voorlopig houd ik het op een toevallige speling der natuur.

woensdag 11 mei 2011

Disporum en Paris

Paris quadrifolia
Voor nieuwe aanwinsten voor de onderbeplanting in het varenbos vind ik de volgende species erg interessant. Op een van de wandelingen in de omgeving van het varenbos ontdekte ik een hele kolonie Eenbes (Paris quadrifolia). Ik heb er een klein stukje van afgestoken en in het najaar in het varenbos geplant.
Weldra verdween het plantje en nu, lente 2011 staat daar tot mijn grote verrassing een heuse Eenbes tussen de varens.
Disporum flavens
Disporum is een andere plantenfamilie verwant aan de Salomonszegel. Van de laatste staan al een aantal soorten aangeplant. Maar Disporum is ook een onverwachte ontdekking van het afgelopen jaar.
Disporum cantoniense Night heron
De flinke kluit Disporum die ik aangereikt kreeg staat er prachtig bij in het varenbos. Vandaag trof ik bij een
kweker in de buurt nog wat andere soorten aan. Ik kon ze niet laten staan, ze gaan mee naar het varenbos.
Disporum megalanthum

maandag 9 mei 2011

Onderhoud aan de houtwal

Gekapte beuk geeft ruimte aan varens
De afgelopen week was ik weer eens "op vakantie" naar het varenbos. En zoals de lente hier in Nederland plotseling warm en sterk zijn intrede deed, zo ging dat ook in de Correze. Het is me nog meegevallen hoe de varenbeplanting het er dusver vanaf heeft gebracht. En zo gek als dat kan lijken, heb ik de tuinslang maar weer eens uitgerold en een groot deel van de varens van een beetje water voorzien.
Gezaagde boomtakken op stapel voor hergebruik
Over de lichttoevoer naar de bosvloer kon ik nog niet echt helemaal tevreden zijn. De bomen waren flink uitgelopen, het bladerdek groot. Op een aantal plekken was het echt te donker, in ieder geval zou, als er een buitje regen zou vallen, de meeste druppels de bosvloer niet bereiken.

De houtwal kon ruim worden voorzien van een nieuwe takkenlaag
Door drie middelgrote beuken om te zagen en af te voeren hoop ik enerzijds de lichttoevoer naar de bosvloer nog meer te vergroten. Anderzijds zal er meer vocht in de bosbodem achter blijven om bepaalde plekken voor betere ondergroei te beïnvloeden. Het blijft in deze "schaduwtuin" zoeken naar balans tussen de belangen van gezonde onderbeplanting met voldoende bescherming tegen te felle zon.
De houtwal daarentegen kon van een geheel nieuwe en dikke laag takken worden voorzien.
De dikkere stammen liggen "op voorraad" en zijn geschikt voor gebruik als traptrede.

Rechts een gedeelte waar na kap van een middelgrote beuk hopelijk de onderbeplanting het beter zal gaan doen