maandag 30 september 2013

Woodwardia oriëntalis gaat jongen

Woodwardia oriëntalis

De woodwardis oriëntalis is zich na een lange droge zomer aan het herstellen.
Een eerste veer is zich voorzichtig aan het uitrollen in  karakteristieke roodbruine tinten.
Maar dan vallen ook de eerste jonge plantjes op welke zich op de veren aan het ontwikkelen zijn, echt niet gewoon maar steeds spectaculair om waar te nemen.

zondag 22 september 2013

Polystichum setiferum "Gabeljürgen" , zone 4


Jaren terug alweer  vond ik op een kwekerij in Duitsland  Polystichum setiferum "Gabeljürgen" , een zeer kleine varen waarvan me vooral de naam intigreerde.


Aanvankelijk groeide de varen niet zo best uit. Wat er in de zomer aangroeide, werd dor winterschade weer teniet gedaan. En zaten er dan een paar veren aan dan was de gelijkenis als die van Polystichum setiferum "Nantes" .


Dit jaar is de "Gabeljürgen" voor het eerst flink uitgegroeid en blijken de veren te "gabelen" of wel beter bekend als een "ramose" vorm. Toen de veren verder zijn uitgegroeid waren, ontstonden  er hier en daar broedbolletjes. Ik heb ze afgelegd en hoop dat ze nu uit zullen groeien als variëteit met dezelfde eigenschappen.

donderdag 5 september 2013

Polystichum set. "Green Lace" en Polystichum alticola

Polystichum alticola
In juni kreeg ik een afgestoken stuk van een flinke Polystichum alticola. Het heeft wat weken geduurd, maar na weken geduld is er sinds enkele dagen groei waar te nemen.


De eerste nieuwe krullen zijn zich aan het vormen en zullen binnenkort uitrollen. 


Polystichum setiferum "Green Lace"
Zo vergaat het gelukkig ook de Polistichum setiferum "Green Lace". Een wondertje? Drie jaar terug is deze varen van redelijke maat door droogte in het varenbos geheel ingekacheld. Het jaar erop kwamen slecht twee kleine veren uit de kroon omhoog, muizen bleken onder de plant (is dat al niet eens eerder gebeurd?) een gang te hebben gegraven en zich te goed te doen aan de wortels. Ik heb hem toen een andere plek gegeven. Het afgelopen jaar produceerde deze varen ook  met moeite slecht twee kleine veren. Daar was ik allang blij mee, bijna ter ziele, maar nog niet helemaal. Ik heb 'm uitgegraven, opgepot en in de kas gezet. Nu na dik 8 weken beginnen zich de eerste (kleine) nieuw veren te ontwikkelen.



De eerste extra krullengift sinds twee jaar
Van de ooit in grote getale in de jaren negentig door weefselkweek verkregen exemplaren, bleken de meeste nakomelingen nadat ze op de markt verschenen, een zwak gestel te hebben. Het merendeel van Polystichum setiferum "Green Lace" heeft het niet gehaald. Het splitsen van grote exemplaren is riskant, het kan zijn dat beide helften het niet overleven.
Dus ben ik blij met dit toch klein wondertje.

tweede lente voor Athyrium

Athyrium vernoniae "cristata rothstiel"
Bestaat deze variëteit eigenlijk wel? Apart is die zeker!  In ieder geval krabbelt deze weer lekker op na een dagelijkse watergift in de afgelopen twee weken.
Athyrium f.f. rothstiel
Ook deze Athyrium is heel sterk. Nadat deze na een lange droge periode geheel was verschrompeld worden er weer mooie zachtgroene veren gevormd.
Athyrium chinense
Ook deze varensoort blijkt taai en loopt weer goed uit.

maandag 2 september 2013

varens en de gevolgen van de afgelopen regenuitval

Dryopteris dickinsii
Onvoldoende regenval heeft afgelopen zomer gezorgd voor meer dan gewone droogte in de tuin. Veel varensoorten hebben het niet gemakkelijk en de gevolgen worden zichtbaar.
Dryopteris aff. "Polydactyla Dadds"
Na de zomervakantie heb ik dagelijks de tuin besproeid om de schade zo veel mogelijk te beperken.
Dryopteris dilitata
Het lijkt er echter op dat voor een aantal varens de waterhuishouding behoorlijk in de war is. Het is niet altijd goud wat er blinkt.
Adiantum pedatum
De Athyriumsoorten waren al helemaal ingestort spoedig gevolgd door de Adiantum pedatum.
Dryopteris tokyoensis
En stonden de Dryopterissoorten er aanvankelijk nog "redelijk" bij, het afgelopen weekend vertoonde het gros "wilting" of te wel verdrogingsverschijnselen.
De Athyriumsoorten zijn inmiddels wel weer aan het uitlopen en de Polystichums redden het nog steeds goed.
Dryopteris x remota

De weersvoorspellingen zijn zodanig dat er nog geen  regenbui  in het vizier ligt, laat staan een week lang lekker veel regenbuien. Hoe staat de Nederlandse agrariër ervoor met de oogst van diverse gewassen?
Ik ga in ieder geval les nemen in regendansen.
De tijd leert dat er voor de varens wel weer herstel op zal treden, maar dan wordt het resultaat pas zichtbaar in het voorjaar van 2014.