Dat we met zijn allen in Nederland anno 2009 zo'n 150 miljoen kerstkaarten versturen is een feit. In het Victoriaanse Engeland ging het er eenstuk rustiger aan toe.
De eerste commerciële Kerstkaart werd omstreeks 1840 geproduceerd door John Callcott Horsley. Nog niemand had toen enig idee wat voor een impact dat zou hebben. Tegen het eind van de 19e eeuw was het aantal fabricanten dat zich toe legde op het vervaardigen van Kerstkaarten enorm gestegen. Kaarten uit die periode werden meestal voorzien van religieuze motieven, stillevens of natuur.Een bekende fabrikant was Hildesheimer & Faulkner. De inspiratie voor het kiezen van onderwerpen op hun kaarten werd ontleend aan het boek "Language of Flowers" uitgegeven in 1884. In dit boek werden de afbeeldingen van bloemen en planten gekoppeld aan verschillende deugden. De narcis werd symbool voor respect, de klimop stond voor trouw en de tulp verbeeldde de hopeloze liefde. Met de varen werd oprechtheid uitgebeeld. En net dat laatste
was de bedoeling bij het versturen van een Kerst- of nieuwjaarwens.
Vandaag de dag kom je eigenlijk alleen nog gebruikte Victoriaanse Kerstkaarten tegen, met daarop handgeschreven adressen en namen. Ik heb er een paar weten te bemachtigen.
Ze staan hierboven afgebeeld, de tekst spreekt voor zich..........Een goed Nieuwjaar!