vrijdag 18 december 2009

Varens luiden de Kerstdagen en een spiritueel Nieuwjaar in.....



                                                           
Dat we met zijn allen in Nederland anno 2009 zo'n 150 miljoen kerstkaarten versturen is een feit. In het Victoriaanse Engeland ging het er eenstuk rustiger aan toe.

De eerste commerciële Kerstkaart werd omstreeks 1840 geproduceerd door John Callcott Horsley. Nog niemand had toen enig idee wat voor een impact dat zou hebben. Tegen het eind van de 19e eeuw was het aantal fabricanten dat zich toe legde op het vervaardigen van Kerstkaarten enorm gestegen. Kaarten uit die periode werden meestal voorzien van religieuze motieven, stillevens of natuur.Een bekende fabrikant was Hildesheimer & Faulkner. De inspiratie voor het kiezen van onderwerpen op hun kaarten werd ontleend aan het boek "Language of Flowers" uitgegeven in 1884. In dit boek werden de afbeeldingen van bloemen en planten gekoppeld aan verschillende deugden. De narcis werd symbool voor respect, de klimop stond voor trouw en de tulp verbeeldde de hopeloze liefde. Met de varen werd oprechtheid uitgebeeld. En net dat laatste
was de bedoeling bij het versturen van een Kerst- of nieuwjaarwens.
                                                               
Vandaag de dag kom je eigenlijk alleen nog gebruikte Victoriaanse Kerstkaarten tegen, met daarop handgeschreven adressen en namen. Ik heb er een paar weten te bemachtigen.
Ze staan hierboven afgebeeld, de tekst spreekt voor zich..........Een goed Nieuwjaar!

zondag 13 december 2009

Tuincentrums en kamervarens en de tuin 2

De afgelopen week nog een tuincentrum bezocht. Rond deze tijd tracht ik ze zo veel mogelijk te mijden. Het is tenslotte Kersttijd! Met het inrichten van menig tuincentrum (tuin??) staat alles in het teken van kerstaankopen. De planten, waar ooit een tuincentrum voor bedoeld was, komen er bekaaid van af. Maar er zijn uitzonderingen. Één ervan is tuincentrum Warmenhuizer Bos in Warmenhuizen.
Ooit in 1974 begonnen met de import van cactussen en succulenten uit Zuid Frankrijk en Italië en het specialiseren is het tuincentrum uitgegroeid en wil men zich profileren met de beste kwaliteit planten voor binnen en buiten.

Er is zowaar ook een Brocante afdeling en ook kunst is welkom. Dat heb je met eigenaren die zowel planten, oldtimers, antiek en kunst tot hun hobby's rekenen. En ze zijn er in geslaagd om de Kerstsfeer plezierig te houden. Het bijzondere is dat in het tuincentrum het accent is blijven liggen op planten en wat voor planten!
En daar in die bijzondere sfeer vond ik tussen de kamerplanten Pellea falcata "Star Glow". Ik was hem nog nergens eerder tegengekomen. Thuis in de boeken gekeken, de deskundigen verschillen weer eens van mening! Sue Olsen beschrijft deze species als rotsvaren en geschikt voor zone 9 en 10. Hoshizaki schrijft dat deze Pellea species zeker een week - 7 graden vorst ( Celcius!) kan hebben. Een uitdaging ligt voor de hand!

woensdag 2 december 2009

Het tuincentrum, kamervarens en de tuin

Polystichum tsussimense

Menig tuincentrum herbergt ook een afdeling met kamerplanten. Daartussen zijn de kamervarens vaak ook goed vertegenwoordigd. Het assortiment bestaat veelal uit varensoorten welke het beste binnen kunnen worden gehouden. Ze verlangen een zomer én winter temperatuur ruim boven het vriespunt. Het betreft meestal varens die van oorsprong in (sub) tropisch gebied voorkomen. Derhalve vragen zij thuis een een lichte, maar in geen geval zonnige, standplaats met een wat hogere luchtvochtigheidsgraad.

Dryopteris erythrosora


In onze centraal verwarmde huizen is de luchtvochtigheidsgraad vaak laag. Dat is de reden dat veel varens een stille dood tegemoet gaan als ze zomaar in een verwarmde huiskamer worden neergezet. Het wordt al een stuk beter als de varen op een "eilandje"wordt geplaatst op een brede schotel.

Pellea rotundifolia

En tussen al dat kamervarenaanbod staat dan ook wel eens wat leuks wat gewoon in de tuin aangeplant kan worden. Neem nou bijvoorbeeld Polystichum tsussimense en Dryopteris erythrosora. Twee regelmatig terugkerende varens in het kamerplantenaanbod. Vaak al voor 95 eurocent per stuk. Van de eerste soort is momenteel veel aanbod, ze worden op grote schaal toegepast in bloemstukjes en/of kerststukjes.
Ze zijn beide volkomen winterhard en bovendien wintergroenblijvend. Dryopteris erythrosora verrast je in het voorjaar nog eens extra door rozerood uit te lopen.
Dan is er nog dat leuke varentje met ronde "blaadjes" Pellea rotundifolia. Ook deze varen wordt ruimschoots aangeboden als kamervaren. Met wat winterbescherming, een dek van dennennaalden of blad, maakt deze varen een hele redelijke kans de winter in de tuin te doorstaan.
Pteris cretica "Mayi"
En dan het Pteris-assortiment. Deze varens zijn zeker NIET winterhard!
Ze kunnen onder bepaalde omstandigheden wel tot 5 graden (nacht)vorst verdragen, maar dan heb je het wel gehad. Beschut aangeplant in een tuin in het Westen van Nederland is het proberen waard. Komende winter ga ik het experiment aan.
Pteris cretica "Major"