vrijdag 25 maart 2011

varentuin en bosaanplant

Scopolia
Toch weer een aantal leuke planten ontdekt. Allemaal geschikt voor de schaduw maar ook voor het varenbos. Als eerste Scopolia carniolica. Het is een vaste plant met een kruipende wortelstok, met kale, vaak grote bladeren en typische hangende, klokvormige bloemen. Het klokbilzekruid is inheems in loofwouden in de bergen van Oost- en Zuid-Europa en wordt slechts ongeveer 40 cm hoog. Uit de kruipende wortelstok ontspringen sterke, enigszins vertakte, vlezige stengels met grote, gave, onbehaarde bladeren met dikke nerven. De 2 cm lange bloemen zijn van buiten bruin, van binnen enigszins groengeel. Ze hangen aan lange, dunne stelen omlaag. Alle delen van de plant, en vooral de wortelstok, zijn zeer giftig door de alkaloïden die ze bevatten. 
Pachyphragma macrophylla
Pachyphragma macrophylla is een vaste plant met een hoogte van 30 cm. De plant is volledig winterhard. 
Pachyphragma macrophylla bloeit van maart tot mei. Het is een opvallende schaduwplant. Stelt geen bijzondere eisen aan de grondsoort maar houdt niet van een al te droge standplaats. De bloemen van deze plant zijn hermafrodiet (zowel mannelijke en vrouwelijke organen) en ze worden bestoven door insecten
Narcissus jonquilla var. henriqueslii
Een fraaie wildvorm die van nature voorkomt in Zuid-Spanje. Heerlijk zoetgeurende wilde narcissoort voor een meer zonnige standplaats. Elk 20 cm hoog stengeltje geeft twee tot zes helder diepgele bloemen met een klein cupje. Het cilindervormige blad is donkergroen van kleur. Bloeitijd: april-juni. 
Aan de rand van het varenbos vind ik vast een zonnig plekje om deze wildvorm een mooie plek te geven.
Dryopteris cycadina
Ik kon het niet laten, Dryopteris cycadina, met de eerste uitlopende veren van dit jaar.

maandag 21 maart 2011

Bosplanten en de Hessenhof


schaduwplanten, nieuwe oogst
Als je ergens goed terecht kan voor een groot assortiment varens en andere plantensoorten die de schaduw goed verdragen en prachtig harmoniëren met varens dan is het wel bij de Hessenhof in Ede. Afgelopen zaterdag ben ik er maar weer eens langs gegaan. Het resultaat was een mooi kistje vol met nieuwe aanwinst om bij de varens in het bos te planten.
Welke plantensoorten dat geworden zijn zal ik een een volgend artikel vermelden.

Dan nog wat aandacht voor heesters of struiken.
Elaeagnus ebbingei
Chaenomelis japonica

Begin maart verraste het varenbos al met de prille bloei van enkele struiken die ik in de lente van het vorige jaar had aangeplant. En andere, nog niet bloeiende aanplant lijkt goed aangeslagen.
En als de reeën zich een beetje koest willen houden........




vrijdag 18 maart 2011

Microsorum steerei

En de varen van het voorgaande blogbericht is......Microsorum steerei !
Dank je wel Joris, jouw tip leidde onvermijdelijk naar de juiste naam.

                                                                       
Ik heb de varen uit zijn glazen behuizing gehaald en midden tussen de varenfossielen geplaatst voor een
beter aanzicht. Na de foto heb ik hem daar weer in terug geplaatst, eerst nog even wachten op de eerste nieuwe uitloop.
Het blijkt dus echt wel om een varensoort te gaan. Microsorum steerei komt van nature voor in Japan, Taiwan en China in de warmere gebieden op donkere plaatsen.  Het is een varen voor zone 10, bij ons dus een "kamerplant".

donderdag 10 maart 2011

Kasplantje


                                                             
Dit is hem dan, een "varen" welke ongetwijfeld geen varen is maar wel als zodanig sporadisch wordt aangeboden.
De eerste keer dat ik het plantje zag, zeker alweer zes jaar geleden, op een plantenmarkt die in het voorjaar gehouden werd in het kassencomplex  van de Universiteit van Utrecht, Fort Hoofddijk. Metall Fern ( Schizocheilia) 12,50 stond er op het kaartje in de bloempot.
Ja, het blad heeft een metaalachtige glans en ergens heel in de verte had ik wel eens gehoord van een varen met dergelijke uiterlijkheden. Niet gekocht, wel kaartje meegepikt om daar eens navraag naar te doen.
Het is er nooit van gekomen, het kaartje verdween in één van de laatjes van de werkbank in de schuur.
Tot vorige week.
...........Krijg ik bezoek van een vriendin, ze heeft een verrassing meegenomen. En dan blijkt na open maken van de verpakking een "Metall Fern" tevoorschijn te komen.
Hoe bestaat het! Toen bleek dat ze een lezing had bijgewoond  die door Groei en Bloei was georganiseerd. De meneer die de lezing hield had heel boeiend weten te vertellen over allerlei voornamelijk subtropische planten- en varensoorten en meerdere planten meegenomen voor de verkoop.
Maar er was ook een loting. Maartje was bij de trekking de eerste die prijs had. Ze mocht een plant van de tafel kiezen en meenemen. En ze dacht aan mij. Dat ene leuke bijzondere varentje zou ze voor mij meenemen, de meneer had er zo boeiend over verteld.
En zo kwam toch het naamkaartje weer uit het werkbanklaatje. Het plantje in een beschermende glazen pot.
En nu maar Googelen, geen Schizocheilia te bekennen op het Worldwideweb.
Weet U er meer van?

donderdag 3 maart 2011

Prille lente in het varenbos

Cyclamen hederifolium
De onderbeplanting in het varenbos breidt zich al een paar jaar door steeds nieuwe aanplant met meerdere species uit. Karakteristiek voor een gemiddelde bosbodem is de rijke bloei van allerlei (stinzen) planten in de lente. Daarna sluit het bomendak zich, wordt het donker op de bosvloer en is het over met de pret.
botanische Crocus
In het varenbos ben ik zoekend naar het juiste evenwicht tussen voldoende licht, schaduw en vocht met het doel om de beplanting van de bosvloer gedurende het gehele jaar, zowel de grote rijkdom aan varensoorten  als andere (bloeiende) schaduwplanten  interessant te houden.

Sneeuwklokjes
Nu de maand maart zich heeft aangekondigd is het echt al een beetje feest aan het worden. De bosvloer met het overwegende bruin van gevallen blad en de tinten van de wintergroene varens worden door diverse bloeiende gewasjes letterlijk opgefleurd.

Helleborus niger
Maarts viooltje,  Viola odorata alba

Euphorbia species

Sneeuwklokje, dubbel bloembladige soort

Helleborus orientalis

Pulmonaria, longkruid