dinsdag 28 juni 2011

Inktviszwam en ander gespuis

 Inktviszwam (Anthurus archeri)
Het varenbos herbergt inmiddels ook een aantal paddestoelen. Vooral in de herfst zijn er verschillende paddestoelen te zien. Ze groeien op en langs de boomstammetjes en takken die aan weerszijden van de paden liggen. Maar ook nu juni 2011 staan er hier en daar wel wat paddenstoelen. Ik ken ze nog niet goed van naam, dat wordt nog een studie apart. Maar een bijzonder onaangename verrottingsgeur trok mijn aandacht toen ik op een dag in het bos met wat werkzaamheden bezig was. Aanvankelijk dacht ik aan een dooie muis, vogel of bedenk maar wat. Heb je onderweg wel eens achter een vrachtauto met inhoud van een slachthuis voor destructie. Zoiets...kadaverlucht.


Ik op zoek, nergens wat te vinden, soms was de lucht weer weg en dan was het er weer. Uiteindelijk bleek de inktviszwam de veroorzaker te zijn van de stank. Een bijzondere zwam, op de volgende link is er meer over te lezen. http://www.tuttel.com/natuur&landschap/inktviszwam.html
Het maakt veel duidelijk, het regelmatig versnipperen van afvalhout zou de groei van deze zwam juist bevorderen.

Oesterzwam (Pleurotus ostreatus)

En dan deze, de oesterzwam. Het stammetje heb ik drie jaar geleden gekregen om zelf oesters te kweken. Een geprepareerd stuk stam met het micelium van de oesterzwam. Het stammetje heeft volgens voorschrift 5 uur in een emmer water gestaan om volledig doordrenkt te raken. Daarna zouden de oesterzwammen gaan groeien. En inderdaad, wat dagen later groeiden er de eerste oesterzwammen aan met een sobere oestermaaltijd als gevolg. Daarna hield de groei op. Ik heb het stammetje in het bos gelegd. En nu drie jaar later is er weer leven in gekomen. Een prachtige oesterzwam toonde zich in volle pracht.


Plaatjeszwam, maar welke?

zondag 26 juni 2011

Aangroeiende veren

Polystichum set. "congestum"
We herkennen het allemaal wel. Bij aanhoudende droogte hebben de varens er moeite mee hun veren goed en volledig te kunnen ontwikkelen. Dit jaar was het weer eens zo ver. Langdurige droogte in het voorjaar, ook in de Correze, het varenbos, had het maar te doen met een paar druppeltjes regen gedurende een maand of drie. Begin juni kwamen er eindelijk wat regenbuitjes op gang. De varens in het varenbos begonnen onmiddellijk aan een inhaalslag. 
Polystichum set. "Mdm. Patty"
De meeste varensoorten vertoonden een zg. aangroei aan de toppen, maar ook de meeste pinnae kregen een mooi fris lichtgroen randje. Een bijzonder verschijnsel. Twee weken verder was er van verschil in aangroei weinig meer te zien. De lichtgroene kleur was langzaam overgegaan in de groenkleur van de rest van de veer.
Dryopteris dilitata "CrispaWhiteside"

Polystichum minutum


Gymnocarpium fedtschenkoanum

Dryopteris aff. "Grandiceps Wills"

Polystichum set. "Nantes"
Arachniodes davaliaformis
Polystichum set. "Plumosum densum"

Polypodium vulgare "Cornubiense"

Dryopteris dickinsii

vrijdag 24 juni 2011

Koeien aan de rand van het varenbos


Het varenbos grenst aan een weiland. 's Zomers staan er vaak koeien op het veld. Ook nu in juni werden vier koeien op het weiland uitgezet. Tijdens de werkzaamheden in het varenbos was het leuk om met regelmaat de grazende koeien te observeren.



Maar ook de koeien toonden een grote nieuwsgierigheid voor "dat grote beest" in het bos. Zodra ik in het varenbos bezig was wist ik me met regelmaat door de koeien bekeken te worden.