woensdag 25 april 2012

Kistje met diverse varens
Ze staan weer klaar. Een bonte verzameling bosplanten om in het varenbos te planten.
Afgelopen zaterdag was er voorjaarsledenbijeenkomst in de Hortus.
Traditiegetrouw werd ook de ruilmarkt gehouden. Daar heb ik o.a. Dryopteris f.m. Lloydii meegekregen van een enthousiast amateur varenkweker.
Diverse bosplanten
Veel andere varens zijn de afgelopen periode weer gekocht op diverse adressen uit de zg wintersale welke veel tuincentra in januari en februari hebben.

Toch ook nog wat andere planten kunnen bemachtigen om de bosvloer mee op te fleuren.
Bijvoorbeeld Heucherella "Kimono"  een kruising van een  Tiarella en Heucheraspecies.
Begin april had ik het nieuwe tuinboek van Romke van der Kaa gekocht met de titel "verwilderen".
Een plezierig leesbaar en kostelijk en nuttig boekje vol wetenswaardigheden omtrent het laten verwilderen van de tuin. Wellicht een nieuwe trend.

O.a. stond daar Narcissus Howera in beschreven als een laat bloeiend narcisje voor een zonnige voorjaarswei. Het blijkt na enig speurwerk gewoon en gemakkelijk te verkrijgen o.a. bij Kwekerij Giesbergen in Zwaanshoek en Kwekerij Nijssen in Heemstede. Deze laatste beschrijft de narcis als volgt: In 1928 gewonnen door Dr. William M. Thomson  in Nieuw Zeeland met als kruisingsouders N. jonquilla en N. triandrus. Gewoonlijk meerdere, zes tot acht, knikkende citroengele bloemetjes aan een 25 cm. hoog steeltje. Het blad is smal, enigszins grasachtig. Heerlijk geurend.
Ik ga er een geschikte plek voor zoeken!

                       Narcissus Howera

donderdag 5 april 2012

Verrassend varenbos

varenbosnimf
Dan ineens op één van die dagen dat er  in het varenbos weer wat werk aan de winkel is, komt er bij het maken van een plantgat een stuk steen omhoog. Er komen wel vaker brokken steen naar boven maar bij dit stuk valt behalve veel aangekleefde leemgrond ook een witte plek op. Na wat geveeg blijkt het de buste te zijn van wat eens een beeldje heeft moeten zijn. Onder de kraan wordt het nog schoner en leuker. Armen en onderlijf ontbreken.
Met enig knutselwerk heb ik een sokkeltje gemaakt van een blokje hout en het "beeldje" wat meer status gegeven. Ook verrassend varenbos.

dinsdag 3 april 2012

Maw and Co, tile factory

Maw & Co  tegel met varenmotief

George Maw was een van die bijzondere mensen die de 19e eeuw rijk was. Hij was een veelzijdig geleerde .Hij werd in Londen geboren in 1832 en stierf in Surrey in 1912. Voor het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in Shropshire. 

George en zijn jongere broer Arthur kochten samen een teruglopend tegelbedrijf van de Worcester Porselein Compagnie in 1850. Hun bedrijf werd verplaatst naar Banthall in de buurt van Ironbridge in 1852 en verhuisde later nog een keer naar een speciaal nieuw gebouwde fabriek in het nabijgelegen Jackfield in 1883.
Maw and Compagnie werd vooral bekend om hun  hardgebakken vloertegels met Romeinse motieven welke over de hele wereld zijn geëxporteerd. Het waren mozaïektegels die voor gemakkelijk schoon  te maken oppervlakten in openbare ruimtes werden toegepast.
De veelzijdigheid en interesse op vele gebied was terug te zien in de productie van tegels en kunstaardewerk, waarbij ontwerpstijlen uit de archeologie, plantkunde, geologie, tuinkunst en aquarelleertechnieken werden toegepast. Er zijn vele tegels bekend met bloemmotieven. Ik heb een uitzonderlijk voorbeeld van toepassing van varenmotief kunnen bemachtigen, ongetwijfeld geinspireerd door de ferncraze.


signering op achterkant tegel
Het bedrijf heeft op internationale tentoonstellingen vele prijzen in de wacht gesleept, onder meer in Londen 1862, Parijs 1867, Philadelphia 1876 en Adelaide 1887.
George Maw schreef talrijke artikelen over zijn belangstelling voor archeologie. Zijn activiteiten bestonden o.a. uit het opgraven van oude mozaiken bij de opgravingen van Viroconium (Uriconium) op Wroxeter in de buurt van Shrewsbury in de jaren 1860. Sommige daarvan zijn  door souvenir jagers uit die tijd helaas vernietigd. Deze mozaiken hebben zonder twijfel tot inspiratie geleid om tegelsmoziaken in Romeinse stijl te fabriceren. Sommige van deze moziaen zijn te zien in de collectie van het Shrewsbury museum.

Maw was tevens een ervaren plantenjager en verzamelaar. Hij vergezelde in 1871 Sir Joseph Dalton Hooker naar Marokko om een uit plantenjacht samengestelde tentoonstelling te bezoeken en vervolgens  naar het Atlasgebergte. Hij werd uiteindelijk een  expert op het gebied van crocusspecies en publiceerde een monografie over dit geslacht.

Bij zijn huis in Benthall Hall legde hij een prachtige tuin aan. Benthall Hall wordt tegenwoordig beheerd door de National Trust.
                                                 
                                                            Benthall house