maandag 6 oktober 2014

Rotsvarentjes in Nederland?


Al jaren heb ik moeite ondervonden met het in leven kunnen houden van kleine varentjes, met name varens die geschikt zijn in muurtjes en andere afwijkende biotopen.

Vaak bleken de varentjes het niet goed te doen , ondanks allerlei pogingen om dat juist wel voor elkaar te krijgen. Dus ging ik verder op zoek naar hoe het dan anders moet.
En dat is geen sinicure. Door veel, heel veel te kijken naar verschillende varentjes in hun natuurlijke habitat kwam ik tot een aantal nieuwe afwegingen.
Met name bleek ook slakkenvraat een groot probleem. Diverse juist hele interessante muurvarentjes blijken ook lekker slakkenvoer.
In hun natuurlijke habitat bleken slakken minder frequent voor te komen, met name omdat de groeiomstandigheden gewoon langer over de dag meer zon krijgen, kortom voor slakken minder interessant is om daar je tentje op te slaan.
Ik heb in mijn tuin in Nederland nu een goede ervaring met het planten van varentjes in aantal stenen potten, waarin ik  een stenig, drogere biotoop heb nagemaakt, de bakken staan op een verhoging, waar slakken minder vat op hebben.
en zowaar, de varentjes gedijen nu al 8 maanden erg goed.

donderdag 23 januari 2014

In de buurt van het varenbos

Polypodium interjectum

Varens kijken houdt na het varenbos niet op. In de buurt zijn talloze mooie paadjes om te wandelen en onderweg ben ik steeds weer verbaasd hoe gemakkelijk diverse varensoorten zich een plek hebben veroverd op een muurtje....

Asplenium scolopendrium
 ...of langs een greppel welke voldoende vochtvasthoudend is, met name ook in de zomermaanden.....
Polypodium cambricum

 ...en op nog meer muurtjes......

 .................ook een kerkgebouw kan er niet aan ontkomen om op de zijgevel talloze muurvarentjes te herbergen......

Asplenium scolopendrium

........en nog meer greppels.............

Ceterach officinarum

...en uiteindelijk op een niet meer al te vaak belopen stenen trap.....