zondag 28 februari 2010

Bruin goud


Het was me een winter wel. Stonden de varens er in het varenbos rond de jaarwiseling dankzij een dik pak sneeuw nog goed bij, eind februari is het wel anders. De langdurige vorst heeft ook de varens in het varenbos van uiterlijk doen veranderen. Meerdere soorten die normaliter in een (zachte) winter groen blijven zijn hebben precies gedaan wat ze moeten doen maar dan in een versneld tempo: afsterven ofwel  bruin worden.
Met de eerste voorjaarszonnestralen en het kwik weer flink boven nul geeft dat mooie plaatjes.
De eerste sneeuwklokjes, crocussen en kerstrozen staan in bloei te midden van een bosvloer vol blad en merendeels afgestorven varens. Hieronder een selectie van het "bruine goud" .

                                          
dryopteris f.m.

Diplazium bantamense

Blechnum nova zealandia

Blechnum nudum

Cyrtomiun carytodeum x falcatum

Dicksonia antarctica (jong)

Dryopteris cristata angustata

Polystichum ssp

Polystichum tsus simense

Dryopteris ssp

Dryopteris f.m.
Dryopteris wallichiana

zondag 14 februari 2010

Phoenix glass company



Een prachtig voorbeeld van een varenvaas, welke onder invloed van de varengekte door de Amerikaanse glasfabriek Phoenix in de 30ger jaren van de vorige eeuw op de markt is gebracht.
In 1930 kon Phoenix de mallen voor het maken van dit soort glas over nemen van de Consolidated Lamp en Glass Company. Deze laatste werd tijdelijk gesloten, het was crisistijd,  om te voorkomen dat zij een enorm verlies zouden lijden. Van 1933 tot 1936 produceerde Phoenix meerdere ontwerpen  onder de naam Phoenix Reuben lijn. Er werd opzettelijk verschil in glaskwaliteit maar ook in het gebruik van  kleuren aangebracht: in principe vervaardigde Phoenix alleen glasproducten waarbij slechts van één tweede kleur in contrast met de basiskleur gebruik werd gemaakt.

In 1936 werden de mallen aan de Consolidated Glass Company teruggegeven. Phoenix was inmiddels marktleider geworden door ook eigen ontwerpen in Sculptured Glas op de markt te brengen. Er werd daarbij gebruik gemaakt van vergelijkbare technieken. Hun Wild Rose vaas bijvoorbeeld, was vrijwel identiek aan de Dogwood vaas van de Consolidated Glass Company, maar kleur en afwerking waren net even iets anders.  Omdat de producten van beide bedrijven zo op elkaar lijken is er tussen de verzamelaars veel verwarring. Het is interessant om te weten dat Phoenix Glass en de Consolidated Lamp en Glass Company altijd twee aparte bedrijven waren en zijn gebleven.

Phoenix is in 1958 gestopt met het maken van hun Sculptured Art Glass, maar er zijn later toch nog enkele  producten gemaakt door gebruik te maken van de oudere Phoenix mallen. De Davis-Lynch Company heeft eind 1960 een aantal  van deze mallen mogen gebruiken en heeft met behulpo daarvan een paar honderd (retro) vazen in effen kleuren op de markt gebracht.
Anchor Hocking welke Phoenix Glas op had gekocht, heeft in 1970 en 1976 ook enkele Sculptured stuks geproduceerd, in vaste effen kleuren zonder contrasterende kleur. Er zijn speciale stukken zijn gemaakt voor enkele "oud" Phoenix werknemers in een kleine oplage.
Phoenix is nog steeds onderdeel van Anchor Hocking Industrial Glas. Het maken van "art"glas is stopgezet.