dinsdag 29 oktober 2013

varens in groepen

Cyrtomium fortunei var. clivicola
Dryopteris aff. polydactyla


Polystichum polyblepharum

Dryopteris f.m.

Dryopteris erytrhosora

donderdag 17 oktober 2013

Adiantum hispidulum in muurtje

Adiantum hispidulum
Vorige week maar eens de stoute schoenen aangetrokken.  Adiantum hispidulum in  het muurtje geplaatst in de tuin. Adiantum hispidulum is niet goed winterhard (zone 8) en geeft  bij mij de afgelopen jaren  de wintermaanden  in de volle grond niet overleefd. Onlangs stonden er  in het tuincentrum weer een paar op de afdeling kamervarens, die heb ik  meegenomen. Eens ervaren of deze nu geplant in een muurtje meer wortelbescherming heeft tijdens de wintermaanden en in het voorjaar wil uitlopen.



zondag 6 oktober 2013

Zoek de verschillen

Polypdium vulgare
Sind jaar en dag heb ik een st ronk met daarop Polypodium vulgare  in de achtertuin liggen. Al 12 jaar lang loopt elke jaar de eikvaren vlak voor de zomer prachtig uit en gedraagt zich dan ook als een echte eikvaren.
Dit jaar hebben de veren een ander aanzien.
Polypodium cambricum "Herbert Whitley"
De Polypodium cambricum "Herbert Whitley" zou je zou op het eerste gezicht als dezelfde varen aanzien als de hierboven afgebeelde eikvaren.
Echter het is een echte cambricum, de veren lopen uit op het eind van de zomer.

Polypodium "Whiteley Giant"
Als laatste is er ook nog een Polypodium "Whiteley Giant" in de handel. Ik heb deze varen (nog) niet, maar opnieuw waar zitten de verschillen?
De naam lijkt nogal op de bovengenoemde. Echter onderstaande  foto zijn kenmerken van een semilacerum op de veren waar te nemen.
Al met al is het interessant om de verschillen goed te onderscheiden.