zaterdag 11 april 2009
Fijne Paasdagen
In het christendom is Pasen het belangrijkste liturgische feest. Tijdens het paasfeest vieren christenen de verrijzenis, of opstanding, uit de dood van Jezus Christus.
De oorsprong van het christelijke Pasen ligt in de Joodse traditie: de Pesach.
De Pesach is ook wel bekend als het lentefeest, het vrijheidsfeest of het matzefeest.
Het is een van de belangrijkere feesten in het Jodendom. De christelijke naam van Pesach is Pascha en dit is weer de Hebreeuwse naam voor het christelijke Paasfeest.
Zowel de Pesach als het vroegere lentefeest liggen ten oorsprong aan Pasen.
In de Joodse traditie wordt tijdens de Pesach een ei hardgekookt of gebraden.
Deze wordt op een schotel neergelegd, samen met de botjes van een lam, als symbool voor het offer dat de Joden de avond voor de uittocht brachten. Op sederavond, de avond voor het acht dagen durende Pesachfeest, wordt deze schotel genuttigd.
Een ei is een symbool voor vruchtbaarheid en daarom een symbool van de lente. Want in de lente wordt de natuur opnieuw bevrucht en begint alles weer te groeien en te bloeien.Ook in polen wordt het ei als vruchtbaarheidssymbool gebruikt tijdens lentefeesten en –rituelen. De eieren worden daar beschilderd (dit heet Pisanki) en tijdens het paasontbijt tikt iedereen met elke aanwezige een eitje om vervolgens een wens voor die ander uit te spreken.
In de Victoriaanse tijd was het gebruikelijk om elkaar met Pasen een kaart te suren.
Hierboven zie je een prachtig voorbeeld uitgevoerd met varenblad, witbloeiende heide
en groot hoefblad.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten