ZKH Prins Charles, Prins van Wales, heeft twee bijzondere passies:
Namelijk de tuin én de schilderkunst. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij op het idee kwam om een verzameling van meer dan 120 originele prenten uit te geven met afbeeldingen van planten.
Hij is hierbij uitgegaan van het laten vervaardigen van aquarellen van planten en bomen die in Highgrove, de kasteeltuin van de Prins in Gloustershire, groeien en deze te vereeuwigen in een boekwerk: De Highgrove Florilegium.
In overleg met zijn hoofdtuinman, Davis Howard, is de Prins tot een representatieve selectie gekomen.
Highgrove is de officiële residentie van Prins Charles.
Het 37 hectare grote landgoed heeft hij inj gebruik gesteld om het nut en effect te laten zien van biologische land- en tuinbouw.
Dit landgoed vertegenwoordigt op dit moment een van de meest bekende biologische tuinen van Groot Brittannië
Fay Ballard, Josephine 's-Gravenhage, Kay Rees-Davies, Katherine Manisco, Kate Nessler en Jenny Phillips bijvoorbeeld zijn enkele van de botanische tekenaars die aan dit werk een bijdrage hebben mogen leveren. Ook een Nederlands botanisch aquarelliste, Anita Walsmith Sachs heeft twee aquarellen mogen maken.
De eerste van de twee delen van het Florilegium met 61 illustraties werd al uitgegeven in 2008 en het tweede deel zal naar verwachting in de zomer van 2009 worden uitgebracht.
Daarin staat o.a. ook een Cyathea australis afgebeeld
De oplage is beperkt, 175 genummerde exemplaren en elk persoonlijk gesigneerd door de Prins van Wales.
Last but not least, de prijs voor deze prachtige verfijnde fascimile uitgave komt neer op zo'n 11000 euro. Alle royalties uit de publicatie komen ten goede aan The Prince's Charities Foundation.
Het blijkt verder dat Prins Charles ook dol op varens is.
Hij heeft een flinke collectie in zijn tuin op Highgrove aangeplant, waaronder een bescheiden hoeveelheid species van Dryopteris.
De Britse varenvereniging heeft de Prins voorgesteld de Dryopteris specimen uit te helpen breiden om uiteindelijk tot een Nationale Collectie Dryopteris te komen, ondergebracht in zijn tuin.
Een oproep om daar een bijdrage aan te leveren heb ik dan ook positief beantwoord. Met veel genoegen heb ik dit voorjaar één van mijn Dryopteris dickinsii crispa's uitgegraven en als postpakket opgestuurd naar een verzameladres in Engeland.
Ben benieuwd naar verdere ontwikkelingen................................
Geen opmerkingen:
Een reactie posten