Varenkrullen, elk voorjaar weer een lust voor het oog. Wat is het toch heerlijk varens als liefhebberij te hebben. Waren vóór ons de Victorianen al van hun schoonheid overtuigd, met name de Maori's spannen de kroon. De varenkrul, de Koru, die vaak in Maori kunst en cultuur wordt gebruikt, zie je veel terug in snijwerk en tatoeages. Het wordt als symbool gezien van de schepping. De vorm is ontleend aan een zich ontkrullend varenblad. De ronde vorm symboliseert eeuwigdurende beweging, en de kern van de krul symboliseert een terugkeer naar de plaats van herkomst. De Koru “verhaalt” dus de manier waarop het leven zich zowel verandert alsook vernieuwt maar gelijkertijd hetzelfde blijft: een kringloop van het leven. Het symboliseert nieuw leven, groei, kracht en vrede.
Materialen als hout, been/bot en steen worden gebruikt om een koruvorm in uit te snijden. Wanneer de koru op de huid wordt gedragen kan en mag de kleur veranderen omdat het lichaamszweet absorbeert.
De Maori’s dachten dat in dit symbool van nieuw leven de geest van de persoon die deze als hanger droeg hierin zou gaan huizen. Wanneer iemand een hanger aan een ander schenkt is het de gewoonte dat deze voor een tijd gedargen wordt, zodat een deel van hun geest wordt doorgegeven.
De Koru wordt tegenwoordig ook gebruikt als logo van Air New Zealand in gestileerde vorm en ook als icoon van de Nieuw-Zeelandse flora.
Nieuw-Zeeland is in de Maori taal bekend als Aotearoa ofwel het Land van de Lange Witte Wolk. Nieuw-Zeeland kent een geisoleerd bestaan, wordt van Australië aan de noordwestkant door de Tasman Zee ruim 2000 km gescheiden. De dichtstbijzijnde buurlanden aan de noordkant zijn Nieuw-Caledonië, Fiji en Tonga.
De Oostenrijkse kunstenaar en schilder Friedensreich Hundertwasser gebruikte als inspiratie de Koru, het symbool van de ontrollende varenveer, voor een nieuw ontwerp van een Nieuw Zeelandse vlag ( Koru Flag )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten