vrijdag 1 april 2011

Varenafbeeldingen uit lang vervlogen tijd


Victoriaanse kan met deksel, varens en vingerhoedskruid 
Al eerder heb ik op mijn blog melding gedaan van het toepassen van varenmotieven op tal van gebruiksvoorwerpen tijdens de Victoriaanse tijd in Engeland. En er zijn wat mooie voorbeelden. Van boven naar beneden zijn er enkele zeer geslaagde Victoriaanse kannen met varenmotief te zien.
Helemaal bovenaan een varenkan met afbeelding van Digitalis en Dryopteris felix mas. De kan is bij de pottenbakkerij van  Baker, Bevis and Irwin gemaakt en dateert omstreeks 1850.


Victoriaanse kan met afbeelding van tongvaren en korenhalmen
Hierboven een varenkan die gemaakt is van het zg. Parian ware. Parian is een soort bisque porselein dat uitgevonden werd door Thomas Battam in het begin van de 19e eeuw. Het is vernoemd naar Paros, een Grieks eiland dat bekend staat om zijn wit marmer met fijne structuur met de zelfde naam. Parian kon goedkoper worden geproduceerd. Een groot voordeel was dat het vloeibare was en daarna in mallen gegoten kon worden en kwalitatief heel geschikt bleek voor massaproductie. Parian ware werd voornamelijk gebruikt voor het gieten van bustes en figuren, af en toe voor het vervaardigen van serviesgoed en vazen. Diverse Engelse fabrieken probeerden patent te krijgen voor verdere ontwikkeling ervan. Een bedrijf in Staffordshire dat gerund werd door William Taylor Copeland en Thomas Garrett produceerden de eerste gebruiksvoorwerpen in 1842.

Victoriaanse varenkan, varen en digitalis
Nog een prachtig voorbeeld van een gegoten kan met varenmotief en vingerhoedskruid. De kleur van het Parian materiaal kon worden bepaald met kleurstoffen. Dze kan is omstreeks 1875 gemaakt in de fabriek van Ridgeways.


Varenkan, Dudson,  varenveren in kolommen
Als laatse uit de serie een varenkan in blauw Jasper ware.
Jasper Ware, is een soort steengoed in eerste instantie ontwikkeld door Josiah Wedgewood. 
Anderen omschrijven het liever als een vorm van kunstmatig porselein. Het is bekend om zijn matte afwerking en werd in een aantal verschillende kleuren geproduceerd. De meest bekende kleur is lichtblauw,
dat later bekend werd onder de naam van Wedgewood Blue.
Deze kan is gemaakt in de fabriek van Dudson omstreeks 1840.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten