zondag 4 oktober 2009

Varens op de Herfstmarkt 10 oktober

Wilt u ideeën op doen voor uw tuin? Kom op zaterdag 10 oktober naar de Herfstmarkt in de Hortus van Leiden. U ontmoet er kwekers en planten- en varenliefhebbers die klaarstaan om tuin- en verzorgingsadviezen te geven en waarbij u vooral ook nieuwe inspiratie op kunt doen.
Er is een breed assortiment vaste planten, voorjaarsbollen, varens, heesters en bomen aan.
Er zijn allerlei bijzondere soorten te ontdekken maar ook te koop.
Er zal bijvoorbeeld plantmateriaal uit de oude Clusiustuin van de Hortus worden aangeboden. Dit is een unieke kans om planten uit de Hortus aan te schaffen ook varens zullen daarbij niet ontbreken.

Locatie: Rapenburg 73,
Leiden Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Entree: € 6, Museumkaart geldig, Vrienden gratis
Dit jaar wordt ook in Leiden de Hortus Botanicus, Von Siebold herdacht.
Dryopteris Sieboldii in het Varenbos. Een Dryopteris species in ongewone vorm. Deze varen krijgt van belangstellenden meestal de meeste aandacht omdat hij niet als varen wordt herkend. Dat komt omdat de textuur van de varen anders is , hij lijkt wel van rubber of plastic gemaakt. Het blijkt een bijzondere goede tuinvaren, gemakkelijk, stelt weinig eisen aan de grond, kan uiteindelijk ook nog eens flink wat droogte verdragen.
Over de HortanicusVon Siebold. Hij verzamelde niet alleen kunstvoorwerpen, maar ook verschillende Japanse planten en dieren. Zo smokkelde hij als eerste theeplanten Japan uit. Tot dan toe had Japan de handel in thee stevig onder controle.
De door Von Siebold gesmokkelde planten werden in Indonesië (toen nog Nederlands bezit!) geplant. Nog steeds zijn in Indonesië uitgebreide theeplantages te zien.
Maar Von Siebold bracht nog veel meer planten mee van zijn beide reizen naar Japan. Hij probeerde deze ook in Nederland te kweken, en met succes! Dikwijls verkocht of gaf hij planten aan de Leidse Hortus. Veel van de Japanse planten in de hortus zijn door Van Siebold uit Japan meegenomen!
Vanuit de Leidse Hortus zijn Von Siebolds planten een opmars begonnen door Europa. Veel mensen hebben zonder het te weten afstammelingen van Von Siebolds planten in hun tuin staan: Japanse larix, Japans hoefblad, Azaleaís, Japanse lelies! In de Hortus is in 1988 een Japanse tuin ingericht ter herdenking van het werk van Von Siebold. Deze tuin werd ontworpen door Makoto Nakamura en Wybe Kuitert. Deze tuin wordt elk jaar bezocht door grote hoeveelheden Japanse toeristen. Het grind in de tuin lijkt een wandelpad, maar dat is het niet: het symboliseert water, dus eigenlijk kan je er niet overheen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten