woensdag 28 oktober 2009

Arachniodes simplicior "IKEA"

Arachniodes simplicior, een opvallende verschijning en lastig om aan te komen. Ik heb er eerder aandacht aan besteed.

En wat schetst mijn verbazing....Bij een bezoek aan IKEA in Haarlem op zoek naar een nieuwe boekenkast, prijkt, in één van de laatste bochten in het doolhof van gangen met interieurartikelen, vlak voor het magazijn en de kassa's, deze varensoort tussen de voor verkoop bedoelde kamerplanten.

En ineens heet deze varen Arachniodes Ormbunke. Waar halen ze het vandaan zou je denken, maar Ormbunke is het Zweedse woord voor varen!
Het blijkt dat IKEA bij Vitroplus een flinke bestelling, met name varensoorten, heeft gedaan om deze plantensoort bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
En nu weet ik ook dat deze varensoort in Nederland gekweekt wordt. Arachniodes als kamerplant. Zet hem rustig in de tuin.

De oorspronkelijke habitat voor deze varensoort zijn de bossen van China en Japan.
Arachniodes simplicior is enige jaren geleden ingevoerd als kamer/tuinplant in de Verenigde Staten. In Zuid Carolina is deze species in het wild terecht gekomen en maakt tegenwoordig deel uit van de flora in de bossen daar. De winterhardheid is behoorlijk goed.
Het is een varen voor vanaf zone 7 met kruipende wortelstok die goed in de hand te houden is. Verlangt gedeeltelijk schaduw over de dag maar moet toch behoorlijk licht tsaan.

Heeft u nog een plekje in de tuin? Op naar...............

1 opmerking:

  1. Vaak sta je verbaasd wat je allemaal kunt vinden bij Ikea, jammer dat ik geen ruimte meer heb in de tuin anders ging ik ook op naar .......
    Succes met je nieuwe aanwinst.

    BeantwoordenVerwijderen