zondag 13 december 2009

Tuincentrums en kamervarens en de tuin 2

De afgelopen week nog een tuincentrum bezocht. Rond deze tijd tracht ik ze zo veel mogelijk te mijden. Het is tenslotte Kersttijd! Met het inrichten van menig tuincentrum (tuin??) staat alles in het teken van kerstaankopen. De planten, waar ooit een tuincentrum voor bedoeld was, komen er bekaaid van af. Maar er zijn uitzonderingen. Één ervan is tuincentrum Warmenhuizer Bos in Warmenhuizen.
Ooit in 1974 begonnen met de import van cactussen en succulenten uit Zuid Frankrijk en Italië en het specialiseren is het tuincentrum uitgegroeid en wil men zich profileren met de beste kwaliteit planten voor binnen en buiten.

Er is zowaar ook een Brocante afdeling en ook kunst is welkom. Dat heb je met eigenaren die zowel planten, oldtimers, antiek en kunst tot hun hobby's rekenen. En ze zijn er in geslaagd om de Kerstsfeer plezierig te houden. Het bijzondere is dat in het tuincentrum het accent is blijven liggen op planten en wat voor planten!
En daar in die bijzondere sfeer vond ik tussen de kamerplanten Pellea falcata "Star Glow". Ik was hem nog nergens eerder tegengekomen. Thuis in de boeken gekeken, de deskundigen verschillen weer eens van mening! Sue Olsen beschrijft deze species als rotsvaren en geschikt voor zone 9 en 10. Hoshizaki schrijft dat deze Pellea species zeker een week - 7 graden vorst ( Celcius!) kan hebben. Een uitdaging ligt voor de hand!

2 opmerkingen:

  1. Mooie site/blog Fons.
    Ik volg je bevindingen regelmatig.
    Ik heb afgelopen weekend ook in het tuincentrum Dryopteris Erythrosora (voor buiten)gekocht en een Phlebodium Aureum voor binnen en dat voor slechts 99 eurocent, leve de weefselkweek!

    groet en ga zo door,
    Joris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Joris,
    Dank je wel voor je leuke reactie.
    Geniet van je aankopen en blijf goed rondkijken voor andere interessante varens.
    groet,
    Fons

    BeantwoordenVerwijderen