woensdag 2 december 2009

Het tuincentrum, kamervarens en de tuin

Polystichum tsussimense

Menig tuincentrum herbergt ook een afdeling met kamerplanten. Daartussen zijn de kamervarens vaak ook goed vertegenwoordigd. Het assortiment bestaat veelal uit varensoorten welke het beste binnen kunnen worden gehouden. Ze verlangen een zomer én winter temperatuur ruim boven het vriespunt. Het betreft meestal varens die van oorsprong in (sub) tropisch gebied voorkomen. Derhalve vragen zij thuis een een lichte, maar in geen geval zonnige, standplaats met een wat hogere luchtvochtigheidsgraad.

Dryopteris erythrosora


In onze centraal verwarmde huizen is de luchtvochtigheidsgraad vaak laag. Dat is de reden dat veel varens een stille dood tegemoet gaan als ze zomaar in een verwarmde huiskamer worden neergezet. Het wordt al een stuk beter als de varen op een "eilandje"wordt geplaatst op een brede schotel.

Pellea rotundifolia

En tussen al dat kamervarenaanbod staat dan ook wel eens wat leuks wat gewoon in de tuin aangeplant kan worden. Neem nou bijvoorbeeld Polystichum tsussimense en Dryopteris erythrosora. Twee regelmatig terugkerende varens in het kamerplantenaanbod. Vaak al voor 95 eurocent per stuk. Van de eerste soort is momenteel veel aanbod, ze worden op grote schaal toegepast in bloemstukjes en/of kerststukjes.
Ze zijn beide volkomen winterhard en bovendien wintergroenblijvend. Dryopteris erythrosora verrast je in het voorjaar nog eens extra door rozerood uit te lopen.
Dan is er nog dat leuke varentje met ronde "blaadjes" Pellea rotundifolia. Ook deze varen wordt ruimschoots aangeboden als kamervaren. Met wat winterbescherming, een dek van dennennaalden of blad, maakt deze varen een hele redelijke kans de winter in de tuin te doorstaan.
Pteris cretica "Mayi"
En dan het Pteris-assortiment. Deze varens zijn zeker NIET winterhard!
Ze kunnen onder bepaalde omstandigheden wel tot 5 graden (nacht)vorst verdragen, maar dan heb je het wel gehad. Beschut aangeplant in een tuin in het Westen van Nederland is het proberen waard. Komende winter ga ik het experiment aan.
Pteris cretica "Major"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten