maandag 23 november 2009

Siemen Dijkstra, graficus pur sang


Siemen Dijkstra Tekenbos nabij Raven (detail) 2000 houtsnede 30 x 100 cm.

Afbeeldingen van varens.......wie hebben er in het verleden daar al wel niet eerder geweldige resultaten mee geboek? De boeken met beschrijvingen en afbeeldingen van varens uit de Victoriaanse tijd worden nog steeds geprezen en als groot voorbeeld beschouwd, als een hoogstandje van de toenmalige grafische mogelijkheden. Varenafbeeldingen gemaakt o.a. door EdwardLowe, ThomasMoore, Anne Pratt. Ze zijn vaak uitgewerkt tot in de kleinste details.


Siemen Dijkstra, Beekdalbos langs het Oude Molensche Diep, 1999,
kleurenhoutsnede, 27 x 107 cm.

En dan op een dag ontdek ik het werk van Siemen Dijkstra (1968). Hij heeft een aantal houtsnedes gemaakt met varenafbeeldingen. Hij is graficus én groot natuurliefhebber en op het gebied van de kleurenhoutsnede een vakman/kunstenaar. Als geen ander weet hij een bijzondere oersfeer neer te zetten vol kleurnuances en met zeer grote rijkdom aan details. Zijn inspiratie, de natuur, vertaalt hij tot kleurrijke panorama's van bomen, bladeren, varens en rimpelend water..... Heeft de techniek van de houtsnedekunst zo goed onder de knie dat hij de prachtigste natuurafbeeldingen handmatig tot in de kleinste details kan uitwerken en in kleurendruk kan uitvoeren. Zijn werk laat dan ook meer zien dan wat zichtbaar is.

Varenafbeeldingen......ik kan er niet genoeg van krijgen en hoop ooit een kleurenhoutsnede van Siemen te kunnen bemachtigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten