donderdag 5 november 2009

Polystichum setiferum "Green Lace" deel 1

Als varenliefhebber werd het een wens om tenminste ook een exemplaar van Polystichum setiferum "Green Lace"in de tuin te hebben staan.
Niet aan te komen...........wat wil het geval? Het is een varen die niet uit sporen te kweken is.
Steriel, geen sporen, geen nakomelingen.
Omstreeks 1989 ontdekte meneer Cor van de Moesdijk een sporendoosje op de eveneens steriele varensoort Polystichum setiferum "Plumosum Bevis" bij hem in de tuin. Heel uitzonderlijk, hij is er mee gaan zaaien, kweken en één van de voortgebrachte planten was zo duidelijk anders dan de ouderplant, hij noemde hem Polystichum setiferum "Green Lace".
Met de mogelijkheid van vermeerdering door vitrocultuur ontstond het idee om samen met Hans Kramer van Kwekerij de Hessenhof deze varen op grote schaal te vermenigvuldigen en zo onder de belangstelling van een groter publiek te brengen. Er werden halverwege de jaren negentig duizenden planten opgekweekt en in de handel gebracht. Deze op het oog mooie sierlijk robuuste varensoort bleek helaas geen lang leven beschoren.
De meeste kunstmatig voortgebrachte exemplaren groeiden langzaam, brachten weinig veren voort en bleken kwetsbaar en zonder een uitzonderlijk goede verzorging had de plant weinig kans tot overleven. Het experiment werd gestopt.

In die periode kreeg de vriend van een collega van mij "Green Lace"cadeau van zijn vriendin. De geschiedenis vertelt dat zij deze gekocht had in de supermarkt. Een aantal jaren later hoorde ik bij toeval over dit geluk wat hem ten deel gevallen was. In zijn tuin stond inmiddels een mooie sierlijk uitgegroeide Polystichum setiferum "Green Lace".
Ik mocht er een stuk afhalen............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten