dinsdag 5 januari 2010

Winterwarmte en varens


                                                               
Met al die winterkou is het goed stoken. We gebruiken voor de verwarming van ons huis een hele gewone houtkachel. Hij houdt het hele huis voldoende warm zodat het er ook tijdens de wintermaanden goed toeven is.
De Victorianen hadden natuurlijk weer iets speciaals.
Ook zij waren tijdens de wintermaanden aangewezen op verwarming d.m.v. hout en/of kolen. Om het leven wat aangenamer te maken, het oog wil tenslotte ook wat, werd door de firma Coalbrookedale tijdens de "fern craze" een serie kachels op de markt gebracht voorzien van varenmotieven. Hierboven een mooi detail van varenmotief op de mantel van de openhaard welke zij fabriceerden. Dat is toch machtig mooi!  

                                                                   


Open stoken was niet altijd even comfortabel. De Firma Epping bracht een gesloten model op de markt geschikt om ook kolen in te stoken. In principe een kleine potkachel compleet met asla en grondplaat. Let ook hier op de speciaal aangebrachte varenmotieven.

                                                             

Inmiddels ligt de Victoriaanse tijd al lang achter de rug. Het is een zeldzaamheid om nog een originele kachel van bovenstaande vorm en motief in Engeland te vinden.
De vraag lijkt echter wel weer toe te nemen. Laatst trof ik op internet een advertentie voor de bovenstaande open haard als retromodel, nieuw dus.

                                                             
Het branden van hout op terras is ook in Nederland een grote vlucht aan het nemen. Ze zogenaamde vuurkorf wordt goed verkocht. Ook zie je wel hier en daar al wel een kachelmodel die geschikt voor het branden van hout op het terras voor het veraangenamen van verpozen en lengen van de avonden voor de wat koelere zomerdagen. Eigenlijk gewoon een eenvoudige terras heather. In de VS is momenteel bovenstaand buitenkachel model geintroduceerd........met varenmotief.
Welke firma durft het aan om deze te importeren en in Nederland/Belgie in verkoop te brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten