maandag 26 maart 2012

Het groen knalt de grond uit

Adiantum venustum
Het (varen) groen knalt de grond uit. De eerste varensoort die elk jaar zijn nieuwe veren laat zien is bij mij in de tuin Adiantum venustum. Een makkelijke sierlijke en wintergroene varen die mijn tuin al jaren siert.
Asplenium septentrionale
Ook Asplenium septentrionale laat de eerste aanzet tot ontkrullen van het nieuwe varenblad zien.
Hier in bloempot aangeplant als zijnde een rotstuintje op zich, heeft ie het reuze naar de zin.
Pyrrosia polydactylis
De twee Pyrrosiasoorten die ik rijk ben,  heb ik tijdens de vriezende weken binnen gehouden. Zodra de dooiperiode zijn intrede deed heb ik ze weer buiten in de koude kas gezet.
Conigramme japonica
Een rizoon met groeipunt door ruil verkregen via de de Nederlandse varenvereniging http://www.varenvereniging.nl/ en heeft zich gedurende de wintermaanden in  rustperiode erg goed ontwikkeld en is flink aan het uitlopen.

maandag 19 maart 2012


Majolica varen kan 
Dit is één van de laatste aanwinsten  uit de periode van de Fern Craze in de Victoriaanse tijd in Groot Brittanië. Hij zal gemaakt zijn omstreeks 1860. Het varenmotief is behoorlijk realistisch aangebracht. De tuit van de kan heeft de vorm van een uilenkop. De kan wordt dan ook wel owlmask jug genoemd. 

maandag 12 maart 2012

Na de strenge winter


Cyclamen en Polystichum setiferum

Aan een strenge winterse periode is ook de Correze in Frankrijk deze winter niet ontkomen. Sterker nog er zijn begin tot midden februari ongekend lage temperaturen gemeten tot wel -23 graden. Arm varenbos..........
Viola odorata 
Dit jaar kon ik er in het voorjaar niet naar toe.  Arm varenbos......... wat is er over van alle nieuwe winteraanplant van eind december en vooral wat zal er een bloedbad aangericht zijn onder de varens met een hardheidsgraad van 8 en hoger. En er staan er wat....o.m. Woodwardia, Blechnum en Coniogrammespecies. Ik zal nog even geduld moeten hebben voor ik de schade kan opnemen. Ik vrees het ergste.

Crocus
Dus heb ik nog even teruggekeken naar wat opnames uit 2011. Opnames van een ontluikend voorjaar eind februari begin maart 2011. Dat was een mooi begin van het voorjaar, waar de eerste lentebloemen al aan het ontluiken waren.

Galanthus nivalis
En dan wordt het de kunst om de draad weer op te pakken en op zoek te gaan naar vervangers om de schade binnen de collectie varens zo goed mogelijk weg te werken.
Een mooi doel voor de komende tijd.