zondag 29 maart 2009

Mapplebeck


In de Victoriaanse tijd werd er in Engeland door veel varenliefhebbers in het wild naar bijzondere of afwijkende varens gezocht. Wie van een bepaalde soort een afwijkende vorm tegenkwam, mocht aan deze varen zijn naam toevoegen.

De meest bekende cristaatvorm van bijvoorbeeld Dryopteris affinis is momenteel "Cristata the King", gevonden bij Charleston in Cornwall in de 19e eeuw.
Het is een prachtige robuuste wintergroene Dryopteris affinis soort. En omdat hij zo mooi en gemakkelijk te kweken is, wordt deze eigenlijk nog als enige in de gewone tuincentra te koop aangeboden.

Maar een andere bijzondere en afwijkende cristaatvorm van Dryopteris affinis is gevonden door meneer John Mapplebeck in 1862 in Westmoreland. Zijn vondst onderscheidt zich van de eerste door rankere, veel langere veren te produceren met slankere pinnae en grotere kuif. Zijn vondst noemde hij dan ook Dryopteris affinis Polydactyla Mapplebeck.


Dryopteris affinis "P. Mapplebeck" als jonge plant.

Een derde te noemen variëteit is Dryopteris affinis Polydactyla Dadds, natuurlijk, je raad het al, gevonden door ene meneer Dadds in 1872. Een Dryopteris affinis subsp. borreri cristaat vorm, maar minder robuust en een grovere, slordiger kuif.

en

Deze foto getuigd nog eens hoe dol de "Victorianen" op varens waren.
Men ging eigenlijk alleen nog op de foto als een deel van de collectie
dan ook daarop te zien was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten