dinsdag 31 maart 2009

Varens in glas


Polypodium vulgare
Zoals de belangstelling voor varenafbeeldingen afnam op het einde van de Victoriaanse tijd nam juist in de rest van Europa in de kunstwereld de belangstelling toe om de natuur als inspiratiebron te gebruiken. Deze periode heet de Art Deco in onze contreien, Jugendstil in Duitsland en in Frankrijk noemde men deze periode Art Nouveau.
Eén van de meest bekende kunstenaars in Frankrijk uit die tijd was Emile Gallé.
Hij was een meester in glasblazen en vervaardigde prachtige vazen met motieven uit de natuur.
Hij kon goed tekenen en hield zich bezig met plantkunde, literatuur , filosofie en politiek. Die interesses kwamen terug in zijn werk.
Gallé was onbetwist bovenal een groot natuurliefhebber en uit de door hem geproduceerde vazen blijkt zijn kennis van de plantkunde.

Dryopteris species
Émile Gallé had in zijn tuin o.a. een verzameling planten aangelegd, waarin wilde orchideeën uit de omgeving van zijn werkgebied Lotheringen, welke een vooraanstaande plaats kregen. Deze dienden naast wetenschappelijke ook artistieke doeleinden. Hij slaagde erin de gedetailleerde bestudering van zijn verzameling te vertalen naar uitzonderlijk glaswerk. Ook heeft hij zich door Japanse kunstenaars laten inspireren, met name door Hokusai.
Zijn plantenversieringen hebben vaak een symbolische betekenis: De distel staat voor Nancy, de roos voor de schoonheid en de varen voor stilte en rust.


Polypodium en Adiantum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten