donderdag 17 september 2009

Dryopteris labordei, zone 7


Deze bijzonder aantrekkelijke varensoort komt voor in Japan, China en Korea. De jonge pas uitgerolde veren hebben een oranje/gouden kleur en verlopen in kleur verder naar groen. De bladeren zijn glad en glanzend. Deze varen stelt dezelfde eisen aan verzorging en/of bodemgesteldheid als Dryopteris erythrosora en voegt weer dat beetje extra andere kleur toe aan de varen collectie. Echter deze soort is niet bestand tegen diepe schaduw, de voorkeur gaat uit naar een lichtere standplaats. Dryopteris labordei loopt pas heel laat in het jaar uit. Meestal pas na juni, begin van de zomer. Het duurt vrij lang voordat deze soort goed op gang komt.
Het is de moeite waard om jaarlijks zo lang te moeten wachten voordat de veren uitrollen en voor de geduldige varenliefhebber een must!


Zonder deze prachtige beschrijving had ik de zomer van 2008 een aantal planten in het bos geplant. En precies zoals het niet moet: Donker, nat en onbeschermd in de wintermaanden.
Alle planten blijken in mei het loodje te hebben gelegd. En dan toch, afgelopen zomer blijkt er één wel uitgelopen te zijn. Het heeft de winter overleefd en houdt zich precies aan de regels: "loopt pas laat uit, begin van de zomer". Ik heb hem uitgegraven en meegenomen en staat nu in het kasje bij te komen.
En dan niet verwacht, maar toch een feit, kom ik weer een aantal van deze varens als plugplant tegen, maar dan met uitgebreide verzorgingstips.
Je bent een varenliefhebber of niet, Dryopteris labordei gaat in de herkansing.
Voor de geduldige varenliefhebber een must, waar heb ik dat toch ook al weer gelezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten