zondag 13 september 2009

Fougeres et fromage



Het Franse woord voor varens is fougere. Als regelmatig terugkerende Nederlander in Frankrijk koop en verorber ik dan ook regelmatig een stukje Franse kaas.
Met name de geitenkaas en de "Brebis" schapenkaas zijn erk lekker.
Maar dat er ook nog kaasje gemaakt worden, traditioneel wel te verstaan, met varenblad als decoratie of zelfs smaaksensatie kan ik niet langer voor me houden.



Frankrijk kent ook vele dorpjes met de naam Fougere. Hier een etiket van de verpakking van een doosje Brie, de varenafbeelding is slechts decoratie en verwijst naar het gelijknamige dorp. Deze brie wordt geproduceerd in de buurt van het dorpje Fougeres (Ille et Vilaine) in Bretagne.



Er zijn heerlijke kaasje om puur te eten, maar ook om in een recept te gebruiken, zoals het volgende:

Benodigdheden: klein ovenschaaltje per persoon (ramaquin) Beboter het schaaltje. Leg op de bodem een hale (verse) peer of Poir William (Peer op eau de vie)

                                                                 
Hierop komt een stuk Brie, Camembert of andere zachte Franse kaassoort. Zet 2 minuten in de magnetron, direct serveren.
Schenk er een glaasje dessertwijn bij.
Belangrijk, varenblad leent zich slechts tot decoratie en niet tot consumptie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten