donderdag 10 maart 2011

Kasplantje


                                                             
Dit is hem dan, een "varen" welke ongetwijfeld geen varen is maar wel als zodanig sporadisch wordt aangeboden.
De eerste keer dat ik het plantje zag, zeker alweer zes jaar geleden, op een plantenmarkt die in het voorjaar gehouden werd in het kassencomplex  van de Universiteit van Utrecht, Fort Hoofddijk. Metall Fern ( Schizocheilia) 12,50 stond er op het kaartje in de bloempot.
Ja, het blad heeft een metaalachtige glans en ergens heel in de verte had ik wel eens gehoord van een varen met dergelijke uiterlijkheden. Niet gekocht, wel kaartje meegepikt om daar eens navraag naar te doen.
Het is er nooit van gekomen, het kaartje verdween in één van de laatjes van de werkbank in de schuur.
Tot vorige week.
...........Krijg ik bezoek van een vriendin, ze heeft een verrassing meegenomen. En dan blijkt na open maken van de verpakking een "Metall Fern" tevoorschijn te komen.
Hoe bestaat het! Toen bleek dat ze een lezing had bijgewoond  die door Groei en Bloei was georganiseerd. De meneer die de lezing hield had heel boeiend weten te vertellen over allerlei voornamelijk subtropische planten- en varensoorten en meerdere planten meegenomen voor de verkoop.
Maar er was ook een loting. Maartje was bij de trekking de eerste die prijs had. Ze mocht een plant van de tafel kiezen en meenemen. En ze dacht aan mij. Dat ene leuke bijzondere varentje zou ze voor mij meenemen, de meneer had er zo boeiend over verteld.
En zo kwam toch het naamkaartje weer uit het werkbanklaatje. Het plantje in een beschermende glazen pot.
En nu maar Googelen, geen Schizocheilia te bekennen op het Worldwideweb.
Weet U er meer van?

3 opmerkingen:

  1. Hoi Fons,
    Zou het geen Microsorum kunnen zijn (Thailandica of Steerei)?
    groet, Joris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Fons,
    Zou het geen Microsorum kunnen zijn (Thailandica of Steerei)?
    gr, Joris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joris, Je bent geweldig,
    Dat is 'm, Microsorum steerei.Met de door jouw genoemde species heb ik verder kunnen zoeken. Bijvoorbeeld op Daves Garden prima beschrijving en duidelijke foto's. Oil Fern, zo wordt hij daar genoemd.
    Met dank, Fons

    BeantwoordenVerwijderen