donderdag 3 maart 2011

Prille lente in het varenbos

Cyclamen hederifolium
De onderbeplanting in het varenbos breidt zich al een paar jaar door steeds nieuwe aanplant met meerdere species uit. Karakteristiek voor een gemiddelde bosbodem is de rijke bloei van allerlei (stinzen) planten in de lente. Daarna sluit het bomendak zich, wordt het donker op de bosvloer en is het over met de pret.
botanische Crocus
In het varenbos ben ik zoekend naar het juiste evenwicht tussen voldoende licht, schaduw en vocht met het doel om de beplanting van de bosvloer gedurende het gehele jaar, zowel de grote rijkdom aan varensoorten  als andere (bloeiende) schaduwplanten  interessant te houden.

Sneeuwklokjes
Nu de maand maart zich heeft aangekondigd is het echt al een beetje feest aan het worden. De bosvloer met het overwegende bruin van gevallen blad en de tinten van de wintergroene varens worden door diverse bloeiende gewasjes letterlijk opgefleurd.

Helleborus niger
Maarts viooltje,  Viola odorata alba

Euphorbia species

Sneeuwklokje, dubbel bloembladige soort

Helleborus orientalis

Pulmonaria, longkruid

2 opmerkingen:

  1. What a beautiful spring in the forest like a garden in the garden like a forest. Your blog and the idea of taming the forest is a source of inspiration for me. Fern richness is amazing.
    I read it with joy.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een schatten in je varenbos..bloeit dat viooltje en het longkruid al bij jou?
    Hier komt het nog maar net boven de grond.

    BeantwoordenVerwijderen