vrijdag 25 maart 2011

varentuin en bosaanplant

Scopolia
Toch weer een aantal leuke planten ontdekt. Allemaal geschikt voor de schaduw maar ook voor het varenbos. Als eerste Scopolia carniolica. Het is een vaste plant met een kruipende wortelstok, met kale, vaak grote bladeren en typische hangende, klokvormige bloemen. Het klokbilzekruid is inheems in loofwouden in de bergen van Oost- en Zuid-Europa en wordt slechts ongeveer 40 cm hoog. Uit de kruipende wortelstok ontspringen sterke, enigszins vertakte, vlezige stengels met grote, gave, onbehaarde bladeren met dikke nerven. De 2 cm lange bloemen zijn van buiten bruin, van binnen enigszins groengeel. Ze hangen aan lange, dunne stelen omlaag. Alle delen van de plant, en vooral de wortelstok, zijn zeer giftig door de alkaloïden die ze bevatten. 
Pachyphragma macrophylla
Pachyphragma macrophylla is een vaste plant met een hoogte van 30 cm. De plant is volledig winterhard. 
Pachyphragma macrophylla bloeit van maart tot mei. Het is een opvallende schaduwplant. Stelt geen bijzondere eisen aan de grondsoort maar houdt niet van een al te droge standplaats. De bloemen van deze plant zijn hermafrodiet (zowel mannelijke en vrouwelijke organen) en ze worden bestoven door insecten
Narcissus jonquilla var. henriqueslii
Een fraaie wildvorm die van nature voorkomt in Zuid-Spanje. Heerlijk zoetgeurende wilde narcissoort voor een meer zonnige standplaats. Elk 20 cm hoog stengeltje geeft twee tot zes helder diepgele bloemen met een klein cupje. Het cilindervormige blad is donkergroen van kleur. Bloeitijd: april-juni. 
Aan de rand van het varenbos vind ik vast een zonnig plekje om deze wildvorm een mooie plek te geven.
Dryopteris cycadina
Ik kon het niet laten, Dryopteris cycadina, met de eerste uitlopende veren van dit jaar.

1 opmerking:

  1. Kijk daar ben ik nou erg blij mee met dit postje.. over de Scopolia carniolica.
    Ik heb deze plant al jaren, heb er vandaag nog foto's van gemaakt, maar wist niet meer van de naam dan dat het ongeveer scoporia of zoiets was, nu weet ik de officiele naam.
    Erg dankbare en mooie plant trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen