zondag 18 januari 2009

De houtwal en verdere aanplant


Halverwege het bosterrein startte ik met de aanleg van een takkenwal. Van een reuzenbamboesoort die verderop op een braakliggend terrein groeide oogstte ik met een zaag flinke bamboestengels. Met deze bamboescheuten maakte ik een begin voor de takkenwal door ze verspringend met ongeveer 80 cm verschil tegenover elkaar in de grond te slaan. Daartussen kon ik dan steeds takken en ander snoeiafval kwijt dat minder geschikt was om te verhakselen. Ook de gerooide klimopslierten zouden zo een vast ingrediënt gaan worden.
Enfin, klimop verwijderen, bosgrond omspitten en er blad doorheen werken werd een dagelijhks terugkerende daginvulling. Uiteidenlijk onstonden er duidelijke contouren van een takkenwal en had ik een nieuw aantal varensoorten een plek kunnen geven: o.a. Polystichum neolobatum, Polystichum proliferum, Dryopteris x remota, Dryopteris aff. Crispa, Dryopteris varia, Athyrium met. Nipponicum en Adiantum aleuticum.

Terug in Nederland heb ik online “boodschappen” gedaan bij Dirk Wiederstein, Fibrex en Rickard’s ferns. Voor al deze bedrijven geldt een goede snelle levering, goede kwaliteit echter de verzendkosten zijn aan de hoge kant. Zo heb ik Asplenium scol. Kayes Lacerated, een Athyrium uit de victoriae groep, Dryopteris monticola en nog wat minder goed in Nederland verkrijgbare soorten kunnen kopen om van de zomer weer mee te nemen.

Aan het begin van de zomervakantie, het is juli 2007, met de auto weer helemaal afgeladen vol met van alles op plantgebied met die uitzondering dat ook de pelargoniums van mijn vrouw mee op vakantie gingen. Die krijgen daar altijd een plekje in de zon op een verhoging tegen de gevel van het huis. Bij aankomst bleek opneiuw dat de natuur weer erg zijn best had gedaan. Maar zo goed dat alle aangeplante varens in het bos er meer dan prachtig bijstonden. Het stuk bos bleek uitstekend geschikt en mijn vertrouwen groeide voor verdere “exploitatie” om ook de rest van mijn varencollectie daar onder te brengen.
Eerst werd het weer grasmaaien, wieden,…….en deze zomer zou de overdracht van het perceel zijn en dat zou betekenen dat het gazen hekwerk gesloopt kon worden. Het bos zou dan echt bij ons terrein getrokken kunnen worden. We zagen er naar uit.
Een week later was het zover, de overdracht had plaats gevonden en zodra we terug waren zijn we direct begonnen met het slopen van het hekwerk. Het was een lust voor het oog om te zien hoe gaande het sloopwerk meer en meer zichtbaar werd hoe de overloop van terrein naar bos een natuurlijk verloop begon te krijgen.
De houten palen van het gesloopte hekwerk deden uitstekend dienst als uitbreiding voor de takkenwal. Het gaas hebben we afgevoerd.
Opnieuw moest er nog wel flink wat snoeiwerk gedaan worden. Langs het voormalige hekwerk stond veel braam, klimop. Deze vonden een nuttige plek in de takkenwal.
Een aantal Hortensia’s die langs onze kant van het hekwerk stonden, bleken nu te keurig op een rijtje te staan en kregen een nieuwe plek waardoor een meer natuurlijk geheel ontstond.
Dan werd ook steeds en plantplek gemaakt door klimop weg te snoeien, uit te spitten, de grond omspitten, mulchen met blad en gehakseld groen als laatste door de grond heen werken. Feitelijk maakte ik zo op de plekken waar varens werden aangeplant een dikke betere vochthoudende laag tussen de dieper wortelende bomen. Hier en daar mengde ik in de plantgaten nog wat beendermeel. Allerlei varensoorten die al jaren langs het hekwerk hadden gestaan kregen nu een nieuwe plek. Zo verhuisden o.a. Cystopteris bulbiferum en andere Cystopteris species, Polypodium vulgare, Dryopteris clintoniana, Athyrium ff plumosum, Cyrtomium species, Polystichum species, Asplenium soorten, maar ook een flinke grote Osmunda regalis kreeg een betere, strategische plek.
Ook de nieuw meegebrachte varens kregen een plek: Athyrium angustatum var. rubellum, Athyrium “Ghost” , Polystichum set. Diviliosum soorten, Dryopteris goldiana, D. monticola, D. stewartii en D. marginalis en de nog net voor vertrek gekochte Blechnum tabulare kreeg een verdiepte plek daar waar ooit een boom was omgewaaid en ontworteld.
Uiteindelijk staan er dan eind zomer 2007 bijna 200 soorten aangeplant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten