Dat koningin Victoria en varens meer met elkaar verbonden zijn dan zo op het eerste gezicht lijkt, blijkt uit het volgende:
Prinses Victoria werd op haar 18e tot koningin gekroond.
Ze trouwde op 21 jarige leeftijd met haar neef, een Duitse prins, Albert von Saxen Coburg op 10 februari 1840 in de Koninklijke Kapel van St James Kathedraal.
Ondertussen was het verzamelen van varens een hype geworden, na de uitvinding van de Wardian Case, was zo langzamerhand iedere beetje gerespecteerde burger met het verzamelen van varens bezig. Het kwam er op neer dat men in het weekend de natuur in trok op zoek naar in het “wild”gevormde mutaties van bestaande varensoorten.
Zo vond Mr. James Cosh in Drymen, Stirlingshire in 1861 de eerste en originele plant, een mutatie van de vrouwtjesvaren, de Athyrium filix femina langs een onverharde weg. Een ideale combinatie van cruciatum en cristatum als mix. Deze plant bestond uit meerdere kronen, had echter geen sporen, maar was een steriele plant. Hij noemde de varen Athyrium filix femina “Victoriae”, naar de koningin.
De echtgenoot van Victoria, Albert overleed in 1861 op 42 jarige leeftijd. Voor Victoria was dat een enorme klap.
Ze hield zich niet aan de gebruikelijk rouwperiode van een jaar, maar stelde voor zichzelf een lange rouwperiode die maar liefst tien jaar duurde.
Tijdens deze rouwperiode en voor de rest van haar leven droeg ze enkel en alleen nog maar zwarte kleding en sieraden. Dat had een enorme impact op ieder die haar kende en respecteerde, maar ook op menig burger. Zo ging menigeen ook over op het dragen van zwarte kleding met zwarte sieraden. De sieraden werden gemaakt van git, zwart kienhout en/of van gemalen en in vorm gegoten hoorn. Maar het verzamelen van varens bleef “hot” .
En als met zoveel andere gebruiksvoorwerpen ontkwam ook het zwarte sieraad niet aan de hype. In de rouwperiode van Victoria werd zwarte kleding zo langzamerhand mode voor iedereen.
De kleding werd menigmaal opgesierd met een prachtige zwarte varenbroche.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten