zondag 18 januari 2009

Het gebruik maken van gratis natuurlijke verjonging.


Daar waar via het spontane proces van natuurlijke verjonging hetzelfde resultaat bereikt kan worden dan met de aanschaf van nieuwe aanplant is stukken goedkoper. Bovendien resulteert het gebruik van natuurlijke verjonging met standplaatsgeschikte soorten in een duurzamer bos: het materiaal is zeer goed aangepast aan de lokale omstandigheden.
Het spreekt voor zich dat natuurlijke verjonging enkel toegepast kan worden waar het mogelijk en zinvol is. Dit betekent dat er zich genoeg zaailingen van goede kwaliteit en/of de gewenste bomen en struiken in je bos vestigen. Wil je een deel van je bos natuurlijk verjongen, dan houd je best rekening met de aanwezigheid van zaadbomen in de buurt.
Over reeën, konijnen, muizen en hazen…
Vraat- en veegschade door wild kan de verjonging van jonge bomen
en struiken sterk beperken. Investeren in een raster of individuele bescherming van plantsoen bij een hoge wilddruk is soms noodzakelijk. Dit brengt echter grote kosten met zich mee.
Reeën vinden lijsterbes en scheuten van jonge eik uitermate aantrekkelijk. Waarom niet eens verjongen met berk of zwarte els, daar zijn deze beestjes heel wat minder happig op! Ook het ontwikkelen van braamstruwelen kan de aandacht van het reewild afleiden.
Een open plek maken in je bos met als doelstelling een ecologische meerwaarde is geen kaalslag, maar brengt net meer structuur en diversiteit met zich mee.
Als je regelmatig in je bos werkt, worden mensen dat ook gewoon, en kun je de communicatie gewoon mondeling voeren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten