woensdag 21 januari 2009

De Victoriaanse varengekte


Wie denkt dat het kweken en houden van varens een hype van deze tijd is, heeft het mis. Rond 1830, na het bedenken van de Wardian case was het verzamelen en houden van varens in Engeland een hype geworden. De term Fern craze of ook wel pteridomania genoemd was ontstaan. De eerste varenkwekerijen en verenigingen ontstonden, er werden zelf wekelijks uitstapjes georganiseerd om varens te gaan zoeken in de vrije natuur. Dit fenomeen plus de mensen die van wildroof hun beroep maakten, leidde ertoe dat hele gebieden waar eens varens in overvloed stonden plots bedreigde gebieden werden. Gelukkig werd op tijd ingezien dat hieraan een einde moest komen en kwam er een wetsartikel uitgevaardigd waarbij de wildroof van varens vanaf toen verboden werd. Heden te dage is dit wetsartikel nog steeds van kracht. Ook in Nederland heeft regelingen en bepalingen opgenomen in de wet, welke inheemse varens tot een beschermde plantensoort maakt.

Rond 1850 was in Engeland de hype op zijn hoogtepunt, en zelfs de industrie begon op de varengekte in te spelen. Eén van de eersten was William Brownfield eigenaar was van een gelijknamige aardewerkfabriek. Hij begon met het machinaal vervaardigen van kannen met varenmotief. Vlak daarna begon ook Dudson met het produceren van aardewerk van huishoudelijke aard met varenmotief als decoratie. Maar ook anderen richten zich op deze hype: De gietijzerfabriek Coalbrookdale maakte o.a. gietijzeren tuinsets en paraplustandaards. In het dorpjes rond het stadje Mauchline in Schotland gingen souvenirmakers massaal over op het toepassen van varenafbeeldingen op hun producten. Zo werden onder meer kistjes, kokertjes en andere attributen van varenmotief voorzien.


Je het zo gek niet bedenken........ bijna alles werd van een varenmotief voorzien: Sieraden, stoffen, glaswerk, meubels, tegels, serviezen en zelfs grafzerken ontkwamen er niet aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten