zondag 18 januari 2009

Het koesteren van de bijzondere kwaliteiten van het bos

Het is goed om je bos en zijn bewoners te kennen en denk eens na wat precies jouw bos voor hen de moeite maakt of welke kleine ingrepen het eventueel nog aantrekkelijker kunnen maken: oude bomen met holten, nestbomen van roofvogels, bronnen, bosranden, poelen, open plekken, takkenwal, insectenbloeiers… Ook cultuurhistorische elementen zoals een dreef, holle weg, kruis, oude boswal,… zijn de moeite waard. Deze markante elementen dragen bovendien in sterke mate bij aan het karakter en de belevingswaarde van je bos!
Laat in je bos wat plaats voor oude bomen! Ze hebben niet enkel een belangrijke natuurwaarde, maar ook een interessante landschappelijke waarde voor de omgeving. Oudere bomen zijn bovendien belangrijke zaadbomen.
Hakhout en middelhout zijn stukjes natuur, ontstaan door menselijke activiteiten
Imposante hakhoutstobben zijn ware cultuurmonumenten! In een hakhoutbos hebben de bomen één wortelstelsel met daarop verscheidene stammen. Dit komt omdat de scheuten regelmatig afgehakt worden, waarna de stronk weer uitschiet. Soorten kunnen een veel hogere leeftijd bereiken wanneer ze als hakhout behandeld worden dan als boom. Zo bereikt es als boom uitzonderlijk de leeftijd van 400 jaar, stobben van deze soorten zijn niet zelden 500 tot 1000 jaar oud. Ook hakhoutstoven van hazelaar kunnen tot 300 jaar worden.
Middelhout is de combinatie van een hakhoutlaag met opgaande bomen. Deze bosbedrijfsvorm was erg populair doorheen de eeuwen omdat hierin regelmatig brandhout kon gekapt worden en ook wat dik werkhout kon geoogst worden.
Nachtdieren in het bos: Vleermuizen zijn bosbewoners en gaan na zonsondergang op jacht naar nachtvlinders en insecten. Insectenbomen zoals linde, Europese vogelkers en zoete kers
trekken deze dieren aan. Boomholtes (natuurlijke spleten en oude nestholtes van
spechten) fungeren als verblijfplaats.
En natuurlijk zullen de varens niet ontbreken. Een gezond en goed onderhouden bos kan talrijke varensoorten herbergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten